Nieuw Aalsmeer

Dat blijkt wel uit een succesvolle eerste bijeenkomst van ons Future Living project. Ruim 50 mensen waren aanwezig in het mooie en duurzame gebouw van Triade aan de Dreef. Een gemêleerd publiek, geïnteresseerde jongeren, ouders, specialisten op het gebied van vastgoed en regels, bouwers, ondernemers, en zelfs de gemeente was aanwezig. Allen ontzettend gemotiveerd en bewust van het feit dat er echt iets moet gebeuren in de woningmarkt. Vooral voor jongeren/starters die graag in onze gemeente blijven.

NieuwAalsmeer kon 14 locaties presenteren die door de meer dan 100 geïnteresseerden in de afegelopen weken zijn ingestuurd. Enkele locaties zijn aangedragen door de eigenaar zelf, omdat hij of zij hier al een idee voor jongeren woningen had. Van andere locaties is  nog niet duidelijk wat de eigenaar hiermee in gedachten heeft. Tijdens de avond kon het publiek zich aanmelden voor de verschillende locaties. Op basis van de aanmeldingen zal Nieuw Aalsmeer groepen vormen die gezamenlijk een plan gaan maken voor de locatie: Uitzoeken wat de eigenaar wil, de mogelijkheden onderzoeken voor tijdelijke of permanente bebouwing en hiervoor uitvoerder en tekeningen maken. Ook locaties voor slechts 1 of 2 huisjes voor bijvoorbeeld eigen kinderen kwamen voorbij. Hoe meer opties, hoe beter!

De aangedragen (mogelijke) locaties spelen de hoofdrol

Behalve geïnteresseerden heeft NieuwAalsmeer ook al een groot aanbod specialisten  aan boord weten te halen. Vastgoed specialisten en  financierders boden aan om samen met burgers een goed plan neer te zetten. NieuwAalsmeer is het platform die deze partijen bij elkaar bengt en de kennis die er al is faciliteert. Op deze manier kan er een beweging ontstaan. Een beweging die hard nodig is.

Het doel is om rond Maart 2022 minimaal 10 uitgewerkte realiseerbare plannen aan de gemeente aan te kunnen bieden. Want vergunningen blijven noodzakelijk, maar zijn ook lastig af te geven binnen de huidige bouwbesluiten. Dat bleek uit de eerste presentatie van de avond waarin Hugo van Luling zijn kennis over bouw, mogelijkheden en regels deelde. De gemeente (ook aanwezig in het publiek) gaf aan open te staan voor aanpassingen voor tijdelijke en kleinere woningen. 

De tweede presentatie was van Bart Duivelshof, hij vertelde over zijn eigen tiny huis bouw- avontuur. Zijn creatieve zoektocht naar mogelijkheden, regelgeving, en de uiteindelijke bouw van zijn nieuwe en vooral duurzame woning. De meeste vragen aan Bart gingen over de uiteindelijke kosten, want betaalbaarheid is een must als het gaat om starterswoningen.

Aan het einde van de avond presenteerde Jasmijn Buck kort de mogelijkheden voor een flexible bouwmethode en beheer van het project Jij & Wonen. Iets wat nu ook al gerealiseerd wordt in bijvoorbeeld Rijsenhout en Mijdrecht.  Ger Loogman van het pompstation Loogman aan de Aalsmeerderweg sloot af met zijn plan voor 20+ kleinere duurzame woningen. Hij werd getriggered door werknemers die uit nood nog thuis wonen, en hij is hij al ver gevorderd met plannen voor een stuk land bij zijn bedrijf. Hij sluit zich graag aan bij de beweging van Future Living Aalsmeer.

Ger Loogman presenteert zijn huidige plan voor starters woningen

Kortom, veel verschillende verhalen dus en vooral veel gepassioneerde en gemotiveerde burgers die dit met elkaar van onderaf mogelijk te maken. NieuwAalsmeer zal de kar trekken om dit te faciliteren,  daarnaast zijn er meerdere handen nodig zijn om zoveel mogelijk plannen voor locaties bij de gemeente neer te kunnen leggen. 

Ook meedoen? Opgeven kan via het project Future Living op de website, of via nieuwaalsmeer@gmail.com.  Of je nu een kleine of grote locatie wilt aandragen, of je nu een bouwer bent of kennis te delen hebt, of je nu kunt helpen met organiseren of interesse hebt in een woning: iedereen is welkom!

Nieuw Aalsmeer zal na deze avond eerst groepen vormen op basis van de locaties en ideeën om zo samen aan haalbare plannen te werken voor elke locatie .

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *