Nieuw Aalsmeer

Update van onze Klimaatburgemeester

Tijd voor een update van onze eigen Klimaatburgemeester, Theo Bergonje. Hij is sinds zijn aanstelling in Oktober van 2023 op echt dreef om van zijn wensenlijst ook echte acties te maken. Mede door deze inzet heeft de Gemeente Aalsmeer zich bijvoorbeeld aangemeld bij de Nationale Klimaatweek(https://nkw2023.nl). Maar laten we eens kijken naar de acties die inmiddels zijn gedaan. 👉

Energie

Allereerst heeft Theo grote inzet geleverd in het team van energiecoaches binnen onze gemeente. Deze gemotiveerde vrijwilligers komen gratis bij je thuis. Via een afspraak bij de gemeente geven ze je tips om flink wat te besparen op jouw energierekening. Ze zijn inmiddels uitgerust met een warmtecamera en checken meteen waar er warmte lekt uit jouw huis. Of waar er juist kou binnenkomt. En wist je dat ze zelfs meteen wat slimme tools kunnen installeren? Denk aan brievenbusborstels, radiatorfolie, isolatie strips, you name it! Voor mensen met een huurhuis zijn er zelfs gratis energiedisplays beschikbaar (in bruikleen) om het verbruik in de gaten te houden. Boek hier je energiecoach.

In de Hornmeer heeft hij in het kader van energie besparing samen met het Buurthuis een besparingsactie gedaan. Een wijkgerichte aanpak kan erg waardevol zijn bij energie besparing. Energie staat hoog op de agenda: Nieuw Aalsmeer is daarom ook betrokken bij het masterplan Energie van de gemeente.

De energie coaches gaan in het voorjaar in samenwerking met de kinderraad, ook op basis scholen les geven over energie. In een aantal groepen 8 in onze gemeente staat er dus binnenkort een energie coach voor de klas.

Kennis delen

En dat is nog niet alles, want Theo heeft ook energie- en klimaatspreekuren opgezet. Vanaf volgende maand kun je binnenlopen bij de bibliotheek voor tips en tricks, over klimaat en groen. De communicatie hierover loopt via de gemeente dus hou de site en de cultuur agenda in de Meerbode in de gaten (maar wij zullen je er je op Facebook ook op attenderen).

Daarnaast heeft Theo het plan om een aantal klimaatcafés te organiseren waar je in gesprek kan over onderwerpen die met klimaat te maken hebben. Met gastsprekers die expert zijn op het gebied van duurzame energie of mobiliteit of ontspullen. Hoe kunnen we de dingen in onze gemeente aanpakken, hoe kunnen we er praktisch mee omgaan. Als er mensen geïnteresseerd zijn om dit te helpen op te zetten, laat het Theo (of ons) weten!

Dus, shoutout naar onze klimaat burgemeester voor al deze goeie initiatieven! Laten we samen de wereld een stukje duurzamer maken. Tot de volgende update!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *