Waarom een groen dak een goed idee is

Een groen dak, er zijn al heel veel gemeentes die hier inmiddels een subsidie op geven. Want vergroening is noodzakelijk. Maar er zijn nog veel meer voordelen, we zetten ze voor je op een rijtje;

  • Langere levensduur dak: Door blootstelling aan warmte, licht en UV-straling veroudert een bitumen dak snel. Een groen dak is koeler dan een zwart dak, ook houdt het licht en UV-straling tegen waardoor de onderlaag minder snel veroudert. De levensduur van de dakbedekking verdubbelt door de aanleg van een groen dak.
  • Koeling: De temperatuur op een zwart dak kan oplopen tot wel 85°C. Een groen dak daarentegen. blijft rond de 35°C. Dit heeft een groot effect op de binnentemperatuur van een gebouw. Een groen dak kan de ruimte direct onder het dak 5°C verkoelen. Een groene gevel werkt ook verkoelend. Hierdoor is minder airconditioning nodig, wat energie bespaart.
  • Geluiddemping: Groene daken en gevels hebben door hun massa een geluiddempende werking. De harde oppervlakken die elke stad kenmerken werken voornamelijk geluid reflecterend in plaats van geluid absorberend. Onderzoek heeft aangetoond dat een groen dak met 10 cm substraat een geluidsreductie van 5 decibel oplevert. Een dikkere onderlaag kan een nog groter effect hebben. Een groene gevel werkt als een geluidsbarrière om uw pand. Het absorbeert geluid met 41% ten opzichte van een traditionele gevel en zorgt voor meer omgevingsrust, zowel binnen uw pand als daarbuiten. Het levert een geluidsreductie van 8 decibel op, waarmee omgevingsgeluid gehalveerd wordt.
  • Biodiversiteit: Groene daken en gevels kunnen meewerken aan het behoud of herstel van bedreigde diersoorten en planten, zoals bijvoorbeeld vogels en bijen. Ze kunnen dienen als groene stapstenen in de stad, die verbindingen maken tussen grotere leefgebieden zoals parken, tuinen, vervallen bouwplaatsen, en spoordijken.
  • Prettig leefklimaat: Een groen dak heeft niet alleen voordelen voor de gebruiker, maar ook voor de directe omgeving. Het uitzicht op groen kan het leefklimaat in stedelijke of kantoorgebieden prettiger maken. De therapeutische invloed van natuur is bekend en kan leiden tot de reductie van stress, verlaging van de bloeddruk, afname van spierpijn en een toename van positieve gevoelens.
  • Hittestress: De stad bestaat voor een groot deel uit verhard en donker oppervlak. Doordat deze oppervlakken opwarmen en warmte blijven uitstralen ontstaat het ‘Urban Heat Island Effect’. Hierdoor kan het in de stad tot 5 graden warmer worden dan buiten de stad. Door de verkoelende werking kunnen groene daken en gevels dit effect tegengaan.
  • Hoger rendement zonnepanelen: Zonnepanelen hebben een hoger rendement in combinatie met een groen dak. Door de lagere temperatuur op een groen dak neemt het rendement van zonnepanelen met 6% toe. Een bijkomend voordeel is dat zich andere plantensoorten vestigen op de schaduwrijke plekken achter de panelen.
  • CO2 en fijnstof: Vegetatie kan fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof. Onderzoek heeft aangetoond dat groene daken in staat zijn om cadmium (een zwaar metaal dat vrijkomt door onder meer industrie), koper, lood en zink op te nemen.
  • Bufferen van regenwater: Door gebrek aan onverhard oppervlak ontstaat er in steden een hoge druk op het rioolstelsel bij hevige regenbuien. Groene daken werken als een spons en kunnen 60 tot 80 procent meer water vasthouden dan een onbegroeid dak. Op die manier wordt wateroverlast op straat én in huis voorkomen.

Kortom, genoeg redenen om ook mee te helpen aan vergroening in de buurt. Mocht je meer willen weten hier vind je nog meer informatie over het effect, kosten en onderhoud van Groene Daken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *