Nieuw Aalsmeer

Maar als we ouder zijn, moeten we wel samen ergens gaan wonen hoor!

Je hebt vast ook die ene vriend die dat soms roept. Of je hebt het al eens in je Whatsapp, Insta of Tiktok voorbij zien komen. Die vriend die ergens een stukje grond wil kopen om daar samen in t groen oud te worden. Of dat bericht van vrienden die tiny village bouwde minder ruimte om te wonen maar meer om samen te doen en om bijvoorbeeld meer zelf voorzienend de te zijn. Steeds vaker zijn er, mede door de woningkrapte en andere behoefte niet alleen jongeren maar juist ook mensen van 55+ die naar andere mogelijkheden zoeken. Met de kinderen het huis uit hoeft het niet meer zo groot. Je wilt plek maken voor gezinnen en mensen om je heen waar je later op terug kan vallen. En dat alles ook nog eens veel klimaat bestendiger. Samen-toekomstbestendig en zelfredzaam zeg maar.

Ook in Aalsmeer en Kudelstaart is deze behoefte er zo blijkt uit een bijeenkomst in December 2023 in de Bibliotheek van Aalsmeer. Initiatiefnemer Theo Bergonje, onze klimaat burgemeester, polste daar de mogelijkheid van zo een WoonCooperatie in onze gemeente. Is er behoefte? Waar is dit te realiseren? Wat is er dan voor nodig? Dit waren de eerste vragen die naar boven kwamen. Dat er belangstelling is is duidelijk, er is inmiddels een serieuze initiatiefgroep opgericht onder de naam ‘WWC’ (WoonCooperatie – West Cachoteau) en 18 aangesloten gezinnen of alleenwonenden.

Dat dit niet een snel te realiseren droom is is al wel duidelijk. Van het initiatief ‘Flex Woningen’ weten we inmiddels dat de procedures voor lokatie en financiering een lange adem nodig hebben. Maar daar laat de initiatiefgroep zich niet door uit het veld slaan. Er wordt inmiddels onderzocht welke andere initiatieven al wel succes hadden, op welke manier er gefinancierd kan worden en wat er voor een lokatie nodig is. Ook landelijk worden deze initiatieven gesteund. Er is een nationaal fonds voor Woon Cooperaties en het Ministerie steunt deze ontwikkelingen.

Wil jij je aansluiten bij dit initiatief? Of helpen dit verder te brengen? Mail dan met de klimaat Burgemeester Theo Bergonje 👉 Bergonje.ommekeer@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *