Nieuw Aalsmeer

Groene Daken

Wat houdt het in?

Een van de dingen die we leerde tijdens onze Duurzaam Doen Dag eerder dit jaar was dat er veel mensen geïnteresseerd zijn in het aanleggen van een groen dak! En dan niet alleen omdat het leuker is dan een kaal dak, of omdat dat groen en bloemetjes veel insecten een plek geven. Maar vooral ook omdat een groen dak ook comfort biedt. In de zomer houdt een groen dak je hoofd koel omdat het isoleert en water vasthoudt, met wel 5 graden. Ook bovenop het dak is er verkoeling, op een plat bitumen dak kan de temperatuur oplopen tot wel 85 graden, met een groen dak is dat 35 graden. Hierdoor gaat je dak langer mee, en als je zonnepanelen hebt zorgt dat ervoor dat deze een hogere opbrengst hebben.

Nieuw Aalsmeer wil daarom nu het echt nodig is van start met een groene daken aanpak. Er is weliswaar (nog) geen Aalsmeerse Subsidieregling voor groene daken, hopenlijk komt daar verandering in als we laten zien hoeveel effect een groen dak kan hebben. Door het creëren van lokale collectieven kunnen we samen toch voor een betaalbaar groen dak zorgen. Nieuw Aalsmeer heeft partners gesproken die bereid zijn om mee te werken aan wijkinitiatieven om zo tot 30% te kunnen besparen op de vierkante meter kosten voor groene daken.

Wat gaan we doen?

Omdat al eerder uit buurtcontacten is gebleken dat er wel oor is naar een dergelijk project, starten we in eerste instantie samen met het wijkberaad Oost en de Groendakcoach. (www.groendakcoach) Andere buurten volgen waarbij Kudelstaart en Stommeer en al aangegeven hebben te willen deelnemen.

Heeft U al eens nagedacht over een groen dak te maken op uw schuur, uitbouw, of plat dak? Met de inzet van een wijkambassadeur die uit de wijk komt, willen we samen met Groendakcoach , en de Stichting Nieuw Aalsmeer, de wijk enthousiasmeren om mee te doen en zo in een klap de wijk te vergroenen.

Hoe staat het er voor

Wat is er nodig?

  • Mensen die graag ambassadeur in hun wijk willen zijn (voor Oost, maar ook voor andere buurten waar hier interesse voor is zoals Stommeer en Kudelstaart
  • Instanties die mee willen helpen dit draagvlak te geven (bijvoorbeeld de vereniging Eigen Haard die zelf subsidie geeft aan haar huurders om daken te vergroenen)
  • Geef je op als je geïnteresseerd bent in een groen dak bij jou thuis om zo mee te kunnen profiteren van de korting.

Ik wil graag meehelpen